- Pădurea Amazoniană mai este numită și Jungla Amazoniană și este cel mai important și mai bogat ecosistem al planetei.
- Pădurea tropicală amazoniană este considerată cea mai mare resursă naturală a Terrei, reprezentând 45% din pădurile tropicale ale lumii.
- Existența sa este aproximată la cel puțin 55 de milioane de ani.
- Suprafața sa, de 2,5 milioane de kilometri pătrați, cuprinde 9 țări din America de Sud. Dintre aceste 9 țări, cea mai mare suprafață este ocupată de Brazilia(60%), Peru (13%) și Columbia (10%)
- Fluviul Amazon, are o lungime de peste 6400 de kilometri, având peste 1000 de afluenți, fiind cel mai mare bazin hidrologic din lume.
- Pădurea tropicală amazoniană este cel mai divers și mai puternic fenomen natural de pe pământ, o mare parte din alimentele pe care le consumăm se regăsesc în acest areal.
- Ea oferă adăpost pentru jumătate din animalele și plantele lumii. Astfel, aici se găsesc peste 2,5 milioane de specii de insecte, peste 40000 de tipuri de plante și peste 3000 de specii de pești. Se estimează că 1 din 10 dintre animalele din lume trăiesc aici.
- Aici se găsesc peste 3000 de tipuri de fructe.
- Ea furnizează 20% din oxigenul de pe pământ și absoarbe cantități impresionante de dioxid de carbon.
- Plantele care cresc în pădurea tropicală sunt cu adevărat unice, având proprietăți curative. 70% din plantele pădurii amazoniene sunt anticancerigene.
- Datorită numărului mare de arbori și a coroanelor foarte bogate, în pădurea tropicală este întuneric în permanență. Coroanele arborilor sunt atât de groase încât ploaia are nevoie de 10 minute pentru a ajunge pe sol.
- În afară de Fluviul Amazon care tranzitează pădurea tropicală, în anul 2011, a mai fost descoperit un râu subteran, Râul Hamza care are o lungime de 6000 de km.
- În pădurea tropicală trăiesc peste 200 de grupuri etnice care vorbesc 170 de limbi diferite.
- Până în anii `60, accesul în pădurea tropicală era interzis. Din nefericire, astăzi, aici are loc o defrișare excesivă. Astfel, în fiecare secundă sunt distruse 1,5 hectare pentru obținerea de terenuri agricole sau pentru industria lemnului, cu toate că pământul este fertil pentru o scurtă perioadă de timp.
- Se estimează că dacă defrișările vor continua în acest ritm, vom pierde pădurea tropicală în aproximativ 40 de ani.
- În urmă cu 50 de ani pădurea amazoniană acoperea 15% din suprafața Terrei. Astăzi, doar 6%.
vineri, 8 mai 2015
Curiozități despre pădurea amazoniană
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu