joi, 7 mai 2015

Cele mai ciudate creaturi din padurea amazoniana

Padurea tropicala amazoniana adaposteste numeroase 
vietuitoare, printre care se afla si unele iesite din comun. Si nu este vorba doar de liliecii vampir, de piranha sau de anaconde, ci si de altele, de care putini oameni au auzit.
1. Kinkajou

Acest animal este un mamifer inrudit cu ratonul, are blana aurie si o coada cu care se poate agata de ramurile copacilor. Mai este denumit si ursul de miere, traieste in copaci si mananca preponderent fructe. Isi foloseste limba lunga de circa 13 centimetri pentru a prinde fructele care atarna si chiar pentru a linge nectar din flori.

2. Tiparul electric

Tiparul electric traieste in ape tulburi si poate genera sute de volti. Decesele cauzate de acest animal apar de obicei dupa ce victima paralizata se ineaca, din cauza imposibilitatii de a mai inota. Tiparul electric isi foloseste aceasta capacitate atat pentru a ucide prada, cat si pentru a se deplasa in ape cu vizibilitate redusa.
3. Broasca sageata otravitoare

Aceste broaste, care sunt viu colorate, se numara printre cele mai toxice creaturi de pe Pamant, coloritul lor avand rolul de a avertiza potentialii pradatori. Mai mult, toxinele unor specii de broaste otravitoare sunt atat de puternice incat doar atingerea unui astfel de exemplar poate duce la eliberarea unei doze mortale.
4. Furnica glont

Cea mai mare furnica din lume creste de regula de marimea degetului mic al unui om si are o muscatura foarte dureroasa. Desi traieste in colonii, in cuiburi facute de obicei la baza unui copac, aceasta este mai mult solitara in timpul zilei, spre deosebire de alte specii de furnici.

Motivul pentru care se numeste asa nu este clar, dar poate fi faptul ca are aproximativ lungimea unui glont sau ca durerea muscaturii este una asemanatoare celei provocate de un glont, potrivit descrierilor unor oameni muscati de aceasta furnica.

Totodata, un alt nume al ei este "furnica 24 de ore", deoarece durerea cauzata de intepatura dureaza cam atat. Unele triburi practica si un ritual folosindu-se de aceasta furnica: tinerii barbati trebuie sa indure mai multe muscaturi fara sa scoata un sunet.
5. Soparla Iisus

Atunci cand fuge de pradatori, aceasta reptila reuseste sa alerge practic pe suprafata apei, indiferent daca e vorba de un iaz sau de o apa curgatoare, putand atinge in acest fel o viteza de opt kilometri pe ora.

Degetele acestei creaturi au si o membrana, care face ca suprafata cu care calca pe apa sa fie mai mare. In plus, talpile ei au cate un "buzunaras" cu aer. Insa, chiar si cu aceste ajutoare vietuitoarea nu poate sta prea mult timp la suprafata apei, la un moment dat fiind nevoita sa si inoate.
6. Liliacul pescar

Liliacul pescar este cea mai mare specie de liliac din lume, avand niste gheare ca ale unui vultur pescar. Totodata, mai este denumit si liliacul bulldog, deoarece botul lui seamana cu cel al unui astfel de caine. Acest animal se hraneste cu pesti, fiind singura specie de liliac capabila sa "pescuiasca".
7. Broasca de sticla

Carnea acestei broaste este transparenta, astfel ca se pot vedea usor organele interne, inclusiv inima. Carnea ia insa nuanta mediului inconjurator, facand-o astfel destul de dificil de remarcat.
8. Gandacul cap de aluna

Aceasta insecta are un cap ce seamana cu o aluna, de unde si numele. Rolul acestei adaptari nu a fost deocamdata descoperit de oamenii de stiinta, dar acestia cred ca s-ar putea sa fie vorba de imitarea unui cap de soparla, pentru a descuraja pradatorii.
9. Potoo

In timpul zilei, aceasta pasare se odihneste pe varful unei ramuri uscate, stand complet nemiscata si imitand cu penajul ramura respectiva, acest comportament ajutand-o sa se ascunda de pradatori. Este o pasare nocturna, care se hraneste cu insecte zburatoare, iar puii au si ei aceleasi capacitati, doar ca le folosesc pentru a imita ciuperci.
10. Pestele candiru

Acest peste, numit si pestele scobitoare, este unul dintre cei mai de temuti pentru oameni, deoarece se poate strecura in tractul urogenital, unde si ramane, singura cale de a-l scoate fiind cea chirurgicala. Cand nu gaseste oameni drept gazda, el intra in canalele urinare ale animalelor acvatice.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu